domingo, diciembre 04, 2005

 
TRI-PARTY

Ja ho vaig dir ahir que tenia la intenció de publicar un post fent referència a un article (no sé si d'un periodista o d'una carta al director) del Wall Street Journal. El postejo, ja traduït:

La coalició de govern tripartita de Catalunya (Espanya) està portant la regió a un sistema que està agafant formes totalitàries. El projecte de Reforma de l'Estatut Català conté suficients elements per deixar els drets individuals sense significat algun. També fixa una estructura institucional per assegurar que els nacionalistes no hagin de perdre el poder mai. I per assegurar això, l'Estatut ve acompanyat d'un sistema d'educació que adoctrina els estudiants en en dogma del nacionalisme català. Estableix també un comissari, el CAC, per determinar la informació "veraç".

Amb la opinió pública controlada, és fàcil imposar la veritat oficial i la doctrina que cada bon català hauria de saber i praticar. Volen completar d'aquesta manera la identificació entre el govern català i els ciutadans de Catalunya. Si hom s'oposa o critica aquesta decisió, és que está en contra de Catalunya. L'adversari es converteix automàticament en un enemic de la nació catalana i tothom hauria, en bona consciència, marginar-lo.

El nacionalisme, tal i com ho veu Isaiah Berlin, s'ha autoimposat en moltes ideologies i formes polítiques, passant per la URSS d'Stalin, la Cuba de Castro i el Xile de Pinochet. Ara, s'ha instal·lat en el socialisme de Marafall- introduïnt formes clares de totalitarisme. La democràcia liberal s'esgota a poc a poc. En el seu lloc s'està imposant el totalitarisme, quelcom que no hauria de deixar indiferent a ningú d'Europa. Thomas Jefferson va escriure que les persones tenen el dret de resistir quan alguns en el poder volen violar les seves llibertats. Avui les "armes" per defensar-se són els vots, la veu i la ploma.

L'article del Wall Street Journal, deixa en evidència que el nacionalisme sol acompanyar moviments que en defensa de la nació restringeixen llibertats individuals.
Quan ens n'adonarem que el més important són les persones, i no pas la terra o la nació? De què serveix una terra o una nació si no hi ha persones que hi volen/poden viure lliurement?

A veure si el tripartit treballa per donar més llibertats a la gent i millorar-ne la qualitat de vida, en comptes de retallar drets als ciutadans en nom de "la nació". Respectant i no imposant és quan els ciutadans d'un territori tiren endavant i viuen millor.

Comments:
Benvolgut Xavier,
trobo molt fort aquest article i d'una inexactitud enorme. Per això em sembla força erroni que l'hi atorguis patent de veracitat i el publiquis. No crec que tu estiguis d'acord, com a estudiant de dret que ets (ja en som dos, per cert, a on estudies?) que el Tripartit (format per partits elegits democràticament) sigui comparable amb que les dictadures comunistes o feixistes. Creus de veres que "La coalició de govern tripartita de Catalunya (Espanya) està portant la regió a un sistema que està agafant formes totalitàries"? O que el CAC és un comisariat polític?
Salutacions,

Joan Safont
 
Gràcies per participar i felicitats per l'elecció com a Conseller Nacional d'ERC. Estudio a Girona, suposo que tu estàs a Barcelona.

L'article l'he postejat en part com a curiositat (no és molt normal que Catalunya aparegui en diaris com el WSJ) i en part perquè estic d'acord amb algunes coses de les que diu.

Jo sempre he procurat evitar els nacionalismes perquè sóc de la opinió que en nom dels nacionalismes s'han fet massa bestieses.

Evidentment que no sóc del parer de comparar el Tripartit amb una dictadura, però qualsevol retallada de llibertats vingui d'on vingui és una petita disminució del nivell democràtic.

Respecte al CAC, millor que en cas que hi sigui es dediqués no a censurar opinions, sinó que inicies processos judicials contra aquelles veus o aquelles opinions que siguin constitutives de delicte.
 
Gràcies per la felicitació i gràcies, igualment per la resposta. Jo estudio a la Pompeu Fabra i estic ja entre apunts i codis, amb els examens al girar la cantonada.
Evidentment és poc usual que el nostre petit país surti al Wall Street Journal (de fet en Maragall hi va escriure un article fa poc, a l'edició europea).
En nom del nacionalisme s'han fet barbaritats, però també podriem dir que s'han fet en nom de l'esquerra i de la dreta, i llavors ni tu ni jo podriem participar en política.
No crec, però, que amb l'Estatut es retalli cap llibertat, ans al contrari.
Endavant amb el debat Xavi!
 
El fet que el Wall Street Journal escrigui sobre Catalunya i el seu govern catalanista i de progrés només té un nom: José María Ansar, perque així és com l'anomena el seu amic George W. Bush (mai he entès com es pot tenir un amic amb el qual necessites un traductor per parlar-hi). Tot això no és res més que la recompensa que li paga el president del país més influent del món per la seva ajuda en la guerra de l'Irac.
Que potser us penseu que als Estats Units els importa què passa a Catalunya? Si no saben ni on és.
I només vull recordar que els primers nacionalistes són els del PP, que van tot el dia amb la bandera espanyola, i parlant de la unitat d'Espanya.
Si algú ha exercit l'autoritarisme és el PP, que volia aprovar plans hidrològic "por cojones, porque vosotros sí que nos votais",parlant ala gent de Murcia, allà on es volen fer 60.000 cases i 8 camps de golf en un poble de 18.000 habitants. Si algú ha estat en contra de la democràcia va ser el PP en les eleccions basques de 1999, quan va dir el senyor Aznar que, literlment, el poble basc s'havia equivocat.
I no em parlis de defensar el poble. Això és el que defensem la gent d'esquerres. La dreta només utilitzeu aquest discurs per pura demagògia. És el mateix discurs del nacionasocialismes alemany, del feixisme italià i de la Falange Española. No és res més que despotisme il·lustrat: todo para el pueblo, pero sin el pueblo.

Salut i República
 
S'han fet moltes barbaritats en nom d'una suposada superioritat moral que una o altra banda ha volgut tenir i ha afirmat tenir.

Aquí el que importa és si les coses es fan bé, no si un és d'esquerres, és de dretes, és nacionalista català o nacionalista espanyol. I aquí les coses es fan bé quan el màxim beneficiat és el ciutadà i no la Caixa, el grupo Prisa o Roldán.
 
O Endesa, o Caja Madrid o Telefònica.
Per cert, has demenat hora ja per casar la filla al escorial?
Ah, i coneixes al senyor Coto? Què et sembla com a president?
 
T'has plantejat mai condemnar el franquisme?
 
En un post anterior ja em van fer la pregunta sobre la opinió que tenia del Sr.Coto. És aquesta:
A l'usuari anònim, dir-li que vaig conèixer al Sr.Coto fa una setmana coincidint amb la presentació de la Junta Local de Tordera. O sigui que no puc dir gaire cosa d'ell. La impresió que vaig tenir del President de Noves Generacions de Barcelona, és que és una persona amb moltes ganes de treballar i a més d'una forma directa i eficaç i que s'atreveix a dir el que pensa i això en els temps que corren és molt.

Sobre el franquisme, el condemnaré com tot règim que restringeixi les llibertats individuals.

I sobre el procés de privatitzacions, dir que aquest es va fer pensant en l'interès general. Es venia una companyia que no era rendible, obtinguent d'aquesta manera uns ingressos que repercutien en el bé general. Un cop venuda si l'empresa privatitzada funciona (i així ha passat) es revitalitza l'economia, augmentant els ingressos i generant llocs de treball. És una manera més d'evitar la corrupció que sol aparèixer en els mitjans estatals.
 
Tordera, Barcelona, Spain?
Catalunya per tu existeix o és un ens informe i imaginari abstracte?
 
Quan vaig fer el perfil, vaig anar directament a buscar Spain. Desconec si a blogspot consideren Catalunya com a país. Jo considero a Catalunya com un territori on hi viuen ciutadans. Crec que és respectable que jo ho vegi així.
 
O sigui que no és ni una nacionalitat per tu, com diu la constitució, ergo ets anticonstitucional.
 
No entenc com es poden anteposar les nacionalitats a les persones.
 
No etenc om es pot espoliar amb tant poca vergonya un territori com Catalunya.
No entenc om ets incapaç d'admetre el que diu la constitució del 79 que tant defenses, que som una nacionalitat.
 
Quan els símbols importen més que les persones, és que alguna cosa falla.

El senyor Amancio Ortega tampoc entèn com és expoliat amb els impostos, però és el que hi ha. Per què els catalans hem de ser més que els murcians?
 
Perquè els catalans som menys que els murcians i tenim menys serveis que ells?
 
El que passa és que la Generalitat prefereix tenir tres televisions públiques, o perseguir la retolació en castellà que no pas solucionar els veritables problemes de la gent, i clar després els diners s'acaben si es destinen a coses potser no innecessàries, però si menys necessàries que altres.
 
Xavi estic disfrutant molt del nivell qu'aporteu tant tu com els qu'escribim el comentari,encara que jo ben poqueta cosa aporto,molt bo el raonament del sr.safont,el Pedro tambe donna molt de joc,i tu t'en vas sortint,per cert com ets de tordera i el deus coneixer com a vei aprofito per felicitar al Bernat costas ,el vaig seguir a les jornades de pineda,(faig aquest apunt ,perque m'agradaria que comentis coses sobre el teu poble.)el meu pare durant un temps va tenir una casa a tordera i jo fins fa un temps i he treballat.
 
M'alegro que disfrutis del blog.

En Bernat Costas també té un blog, fa dies en vaig ficar un enllaç.

Tens raó que haig de comentar més coses de Tordera. M'ho apunto, i no et preocupis que al proper post en parlaré.
 
Sóc nacionalista per necessitat, no per gust. No us ho avieu plantejat mai perque és nacionalista la gent?
Té sentit ser nacionalista francès? o Portuguès? evident-ment que no!
El gran problema que teniu tots els que correu per aqui és de basa, partiu d´una realitat feta a mida, però cal mirar més enrera.
És clar que l´estatut de Catalunya és injust, i molt, i saveu perque ho és, perque els actuals partits nacionalistes, no parlen clar, i tenen por de dir la paraula sobirania.
 
Per definició de diccionari, tota nació aspirar a constituir el seu propi estat, pero per culpa de certes clausules de la constitució espanyola( en l´hipotetic cas d´independencia politica, l´exercit hauria d´intervenir), els nostres politics tenen por a dir obertament, que som els catalans, els que hem de decidir quina relació volem tenir amb l´estat Espanyol.
El PP va tenir por, i per això va prohibir els referendums populars.
Però no cal patir, els convergents són espanyols que aprofiten el redit electoral dels sentiments nacionalistes.
 
Si li preguntéssim als catalans si volem que Catalunya sigui independent o no, els resultats em fa la impresió que serien negatius.
 
Perquè?
Si el teu partit no manipula ni posa la por a el cos a ningu, per logica aplastant sortiria que si.

Jo no parlo de "raça" catalana(que no existeix) ni de prohibir llengues, ni d´expulsar gent, simplement ser catalans i prou, formar el nostre estat per preservar la cultura, la llengua, les tradicions etc..;Si Espanya ho fes per nosaltres, jo no seria independentista, seria espanyol.
 
Però es que totes aquestes coses les ha de preservar si vol una societat dinàmica i oberta com la catalana. Aquesta societat catalana ja no és la de principis de segle XX.

La llengua d'ús ja no només és la catalana, i la cultura també ha canviat. Això ho ha de determinar una societat i no pas els governants. Per alguna cosa som lliures.
 
Sou lliures per matar la cultura i la llengua Catalana?
Et recordo que l´onze de setembre de 1714, els catalans vam perdre les nostres llibertats per la força, amb l´ocupació borbonica, que és la que avui encara es mante al poder.
Allò que va ser conquerit per la força, per mi manca de dignitat i d´autoritat, perque avui tu hem puguis dir obertament que la llengua imvasora a conquerit l´autoctona al carrer.
El teu estat a reprimit la meva llengua durant segles, amb dictadures, monarquies etc.. . No s´han donat mai unes posicions d´igualtat per les dues llengues.
 
Que es més just, que jo parli amb una persona que fa 40 anys que va venir d´Espanya a Catalunya, en català? o en castellà?
Tots dos savem parlar castellà, segurament els dos català, però la llengua autoctona del territori és el català, llengua reprimida durant anys pel govern d´origen de l´"imigrant". Queda prou clar no?
Quan tu vas a França parles frances? o demanes cinemes en castellà o que el jutje t´atengui en castellà?
Jo tinc molts problemes per poder veure cinema en català(mira la cartallera de Blanes) els jutges no m´entenen quan parlo... Potser és que sóc un imigrant i no m´en havia adonat; Tinc terra jo? tinc pais, a on és? Reflexiona Xavi que encara ets jove.
 
La llengua autòctona de Catalunya és el català, com a Estats Units l'anglès. D'acord.

Però si a mi una persona em parla en castellà, perquè s'expresa millor o se sent millor jo li parlaré en castellà per facilitar-li les coses.

No et negaré que la llengua catalana ha estat reprimida i marginada durant molts anys perquè això és una evidència, però actualment no ho està i això és el que compta.

La llengua ens ha d'ajudar a fer les coses més fàcils i no a complicar-les més.
El teu país, la teva terra, és la gent que hi viu.
 
Com molt bé t´he explicat Xavi, si que està reprimida i marginada la meva llengua, en els jutjats,en els cinemes a les empreses de telefonia en molts comerços (conec gent que l´han alertat a la feina, que si atenia el personal en català, ja podia anar fent les maletes) i no tenim cap llei explicita per poder-la defensar, simplement s´ens deixa parlar-la.
Sàpigues que amb la teva actitud, estàs ajudant a exstingir una llengua.
 
Al País Basc es pot estudiar en castellà, a Catalunya no. Per tant aquí el que s'ha de promoure és la lliure elecció de la gent a parlar la llengua que desitgen. Ni el català és més que el castellà, ni viceversa.

Amb la meva actitud no destrueixo cap llengua, per destruir una llengua és necessari prohibir-la i no parlar-la. Jo de moment no he fet cap de les dues coses.
 
Suposo que ara en els catalans/es, ens tocarà aprendre arab no? Ja m´entens per facilitar-los les coses, perquè que nosaltres siguem el pais d´acollida no comte per res, el que comte és el numero de gent que el parla no, o que estiguin ven comodes?
Doncs si en el meu barri hi ha més magrebins o algerians, hauria de parlar amb el seu idioma no?
Quants imigrants coneixes que s´hagin integrat en català?
Tenim poder els catalans sobre algun tipus de politica d´imigració?
Són reflexions incomodes de fer, quan formes part o intentes justificar les injusticies nacionals.
La raó de la força, contra la força de la raó.
Jo estic amb la segona, i tu....
 
Coneixes l´occità, saps que és?
Una llengua de l´estat francès que no està prohibida actualment, però tot hi haver-la parlat tothom en una extenció de territori més gran que els paisos catalans, actualment ja no es fa servir, perque els occitants no han tingut un estat que vetlli per ella, i el francès se l´ha menjat.
I això es el que comença a passar a casa nostre; cada cop hi ha més gent que renuncia a la seva llengua maternal, especialment joves, i es degut a la falta de normalització linguistica de la qual gaudeix tot estat.
 
A catalunya la formació basica és en català(com és logic) i per desgràcia a moltes universitats i centres d´estudis superiors t´obliguen a fer classes en castellà.
Si anessis a viure a anglaterra, et queixeries que no pots estudir amb la teva llengua? no, perque tu ets l´imigrant, i ets tu qui t´has d´adaptar a ells i no a l´inrevers.
El teu problema, és que potser encara no saps que ets un colonitzador. No tens cap dret a exigir el castellà a res ni a ningú dins dels Paisos Catalans.
 
La lògica és la que dius tu, o la que diu la societat? Jo crec que si una persona té dificultats per entendre un dels dos idiomes oficials de Catalunya, doncs està bé que la classe s'imparteixi en l'altre idioma.

Colonitzador? Colonitzador de què o de qui? Em sap greu que una persona per iniciativa pròpia vulgui anular-me un dret constitucional.
 
Et recordo que la constitució són unes normes imposades pels colonitzadors, per tant no són justes.(ja et vaig explicar les circumstàncies d´aquestes)
La lògica no és ni meva ni teva, la crea la gent a partir d´uns fets històrics que hi ha al radera, que hem sembla que ja n´he fet quatre pinsellades per si no les savies. Coneixes algun historiador?, preguntali que en pensa,... si l´estat actual de relacions entre la nació catalana i l´estat espanyol són justes historicament parlant.
COLONITZADOR DELS PAISOS CATALANS!!!!
 
Amb els colons jueus, ningú en te cap dubte que ho són, perque la historia es molt recent.
Fa pocs anys, van fer una invasió a part de palestina i tothom ho te present.
El curios, es que l´estat espanyol(aleshores corona de castella), va fer exactament el mateix,l´unica diferència, es que ens van conqueir i expoliar tot el territori de dalt a baix, i no ens va quedar la minima estructura per defensar-nos i mantenir-nos com a poble sobirà.
 
La Constitució va ser votada per àmplia majoria, i gairebé ningú la posa en dubte (excepte ERC). Imposat seria si no s'hagués votat. De Catalunya no només en poden disfrutar o hi poden viure i dir la seva els que fa generacions que han viscut aquí. Com a ciutadans de ple dret tots podem opinar.

Et recordo que els Països Catalans són fets històrics que ja no existeixen. Els hi has preguntat a valencians i mallorquins si volen formar part dels Països Catalans?

Espanya, és Espanya perquè així ho volen els seus ciutadans. La unió entre Castella i la Corona d'Aragó es va fer per casament i no per invasió.
 
Tu ets tonto(perdó per l´expresió) o que?
Expliquem i doncs perque els catalans celebrem l´onze de setembre, i els valencians el 25 d´abril.
Que són això, les dates dún casament?
NO!! Són les dates de la invasió borbònica.
Els Paisos Catalans estan ven vius jovenet, i ho demostren la llengua i la cultura comuna encara viva, tots hi els intens del teu amic Zaplana i companyia de sembrar l´odi i l´espanyolisme arreu del territori.
 
I no siguis pesat amb la constitució, que ja t´he explicat el que, més d´un cop.
Les condicions de por,van impedir a les persones votar amb total llibertat.
La dictadura no s´havia acavat, el cap d´estat, era i encar és, el designat per la dictadura.
 
Doncs la majoria valenciana em sembla que simplement vol viure en pau i no vol formar part dels Països Catalans. Et recordo que voten al PP per majoria absoluta i que el PSOE també treu uns resultats alts.

El que tu pensis de la Constitució és una opinió que jo sempre respectaré, però no és per això universal. D'aquí pocs anys suposo que es tornarà a votar la Constitució. Aleshores veurem que passa.
 
Bé Xavier, el partit popular es menja els mocs a Catalunya, el PSOE no arriva pas al 50%, ni els dos junts hi arrivarieu.
M´estàs dient que els catalans no som espanyols?
Les nacions neixen i es moren, mentre al pais valencià, com a les illes, hi hagi una bona representació ciutadana que defensa al carrer la cultura i la llengua valenciana/catalana, seguirem siguent una nació, i perque es mori aquest fenomen, hem sembla que en tens per anys.
 
No desitjo la desaparició d'aquesta cultura i aquesta llengua perquè jo també en formo part i la meva llengua d'expresió (perquè vull, no perquè m'ho imposen) és el català; però respecto que altres persones prefereixen expresar-se de forma preferent en castellà.

Si Catalunya és una nació o no, no ho sé (jurídicament no és possible), però crec que això és un sentiment que cadascú hauria de viure com desitgi. Per mi el problema de l'Estatut és d'una altra índole.
 
El bilinguisme no existeix! la llengua grossa es menja la petita, si no protegeixes la minoritaria o no pares els peus a la invasora, aquesta ultima s´apodera de tot el domini lingustic a la llarga, tu n´ets complice.

Catalunya, no és cap nació, Els paisos catalans són la nació, i això és un fet inqüestionable.
Si per tu l´estatut és un problema, per mi també.
Però no ser que te ha veure la nació catalana, amb un estatut regional.
 
Anònim, si una persona a Catalunya vol que el seu fill sigui educat en castellà, creus que hauria de poder ser-ho?
 
En un centre privat si, mai en un centre public.
Martín, si una persona a Anglaterra, vol que el seu fill sigui educat en català, creus que hauria de poder fer-ho
 
A Anglaterra això no és possible. A Espanya (Catalunya també) és un dret.
 
Un dret que ens heu imposat els colons espanyols, tu mateix ja has pogut veure, que els catalans(comparats amb els anglesos)no gaudim de normalitat.Per això volem un estat perque l´actual(espanyol)no defensa els nostres drets nacionals, nomès es obligat saver espanyol, no pas català, perque li suem tres pebrots en el teu estat. Per això molts catalans no ens sentirem mai espanyols!!!!
 
Doncs no us sentiu espanyols, ningú us obliga. Allò que un sent és una cosa personal.

Un dret que ha decidit la societat catalana, encara que diguis que no és així. Ja veurem què passa quan es torni a votar la Constitució.
 
Exterioritzar un sentiment de rebuig a l´estat espanyol, tant simple com cremar la seva bandera (un tros de roba)pots anar perfectament a la presó.
Ens reprimeixen també els sentiments.
La societat catalana, no tenim capacitat de canviar la constitució, ja que no tenim prou pes, per arribar a una majoria per canviar-la, per tant, dins l´estat espanyol, els catalans no tenim capacitat de decissió; la constitució no ens permet autodeterminar-nos, coneixes alguna paraula més democràtica que autodeterminació?
 
Quants catalans volen la independència amb tot el que això comporta? Quants catalans diuen que el seu principal problema és que Catalunya formi part d'Espanya? I quants catalans diuen que els seus problemes són l'atur, l'habitatge, etc.?
 
Les respostes són clares, mentre no ens poguem autogestionar, (és a dir tenir independència politica per gestionar TOTS els nostres problemes), no podrem afrontar mai amb eficacia l´atur, l´habitatge etc...
Per cert, quants catalans volen el PP al govern?
Això si que ho savem, ara quants catalans volen la independència, no, ja que els espanyols no ens deixeu fer un referèndum.
 
No hi ha una demanda social per a la independència. Sí que hi ha una demanada perquè es facin coses. A Madrid (comunitat) tampoc tenen autogestió i bé que el govern d'Esperanza Aguirre fa coses per combatre els problemes.

El tripartit està realitzat una pèssima gestió, i s'està mirant d'amagar davant una ciutadania que reclama que es treballi i que no es perdi més el temps.
 
En tot cas ERC diu ser independentista, i està clar, que hi ha més gent que vota ERC que no pas PP a casa nostre, per tant, sembla ser que hi ha més demanda social per l´independència, que no pas per fer coses per combatre els problemes a l´estil PP.
 
En tot cas la manera que s'estan resolent els problemes al meu entendre no és la correcta. Les urnes decidiran si la resta de gent ho veu així, i espero que en les properes eleccions el projecte del Partit Popular segueixi augmentant. No en tinc cap dubte.
 
Cap comentari....
 
Publicar un comentario



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?